Zatím žádné komentáře

Mých 10 nej důvodů pro domácí vzdělávání

Často se mě lidé ptají na výhody domácího vzdělávání.

Obvykle se omezím na krátkou a jednoduchou odpověď (milujeme to!), ale zjistila jsem, že ve skutečnosti je tam celá řada výhod. Tak jsem si sedla, abych o tom popřemýšlela a přišla jsem na deset nej výhod, které nám domácí vzdělávání přináší.

  1. Vzdělávání

Překvapivě je toto jedna z nejméně zmiňovaných námitek, které lidé vznášejí, když se se mnou baví o mých důvodech pro domácí vzdělávání.

Stále jsem ohromena tím, v jakém rozsahu a do jaké hloubky se učíme (a mám pocit, že jsme se toho dotkli jen povrchně!). Když vzděláváte doma, učení nikdy nekončí.

Vzdělávání se nemusí přizpůsobovat jen zájmům dětí, vzdělávání v reálném životě zabírá také velmi podstatnou část (vaření, udržování knih, pořádání večírku). Díky tomu, že udržujeme učení svěží a zajímavé, můžeme vypěstovat v dětech hluboký zájem a přání dozvědět se o světě okolo nich a porozumět mu.

Pro mě je to jedna z největších výhod domácího vzdělávání.

„Co děti potřebují, nejsou nové a lepší osnovy, ale víc a víc přístupu k reálnému světu.“ – John Holt

  1. Svoboda

Bez pravidel a regulací. Bez stání ve frontě. Bez dotazování, zda můžete jít na záchod nebo se napít. A hlavně bez časových omezení.

Máme čas na zkoumání zajímavých věcí do hloubky. Máme čas se zastavit a pozorovat housenku, která se prokousává listem. A máme čas zavřít knihy a navštívit muzeum – prostě proto.

Jsme flexibilní, můžeme zapojit učení do čehokoliv, co nás v životě potká.

  1. Rodina a láska

I když existují obhájci toho, že záleží „na kvalitě, ne na kvantitě“, tak s nimi z celého srdce nesouhlasím! Rodina je tak silná, kolik času tráví spolu. Při jídle, hraní, učení, když se spolu smějí. Budujeme vazbu, která je silná a trvalá.

Mé děti jsou v bezpečném, vřelém a milujícím prostředí, které jim poslouží jako bezpečná základna, když zkusí zariskovat na vlastní pěst.

  1. Morálka a hodnoty

Má tchýně se zhrozila, když prvně slyšela, že budeme vzdělávat děti doma, prohlásila: „Nejde jen o jejich vzdělání – jde také o jejich morální výchovu!“ Ehm.. ano… přesně!

Nechci, aby se moje děti učily mravy od někoho, koho dobře neznám. A rozhodně nemám zájem, aby sbíraly mravy od skupiny stejně mladých a nezkušených dětí. Při domácím vzdělávání je mohu lépe provádět a jít příkladem.

  1. Nezávislost

Chci, aby mé děti věděly, kdo jsou, a aby si vážily samy sebe. A proto cítím potřebu dát jim prostor, aby experimentovaly bez odsuzování.

Moje děti neznají žádný koncept značek. Neměří si lidi podle tenisek, které někdo nosí. Cítí, že mají právo mít a vyjádřit svůj vlastní názor. Chci, aby mé děti měly sebedůvěru a věřily si a domácí vzdělávání k tomu poskytuje ideální prostředí.

„Nejde o to, co uděláte pro své děti, ale co je naučíte, aby dělaly ony samy pro sebe. To je to, co je učiní úspěšnými lidskými bytostmi.“ – Ann Landers

  1. Socializace

Jak se děti mohou naučit fungovat ve společnosti, když nejsou její součástí?

Moje děti potkávají každého – bohaté, chudé, mladé, staré, tiché i hlasité. Jejich sociální spektrum není omezeno na 20 dětí stejného věku. Mohou konverzovat s širokým spektrem lidí.

  1. Zdraví

Moje děti září! Nejsou přivázáné řetězem celý den, jsou venku na slunci a jsou silné díky lezení a běhání. Mohu také ohlídat jejich stravu a ujistit se, že mají dost vody k pití.

Ale hlavně mají ze života radost, což je chrání před stresem a pomáhá jim udržovat zdravý imunitní systém. Není to skvělý důvod?

  1. Vášeň

Vzpomeňte si, kdy jste něčemu propadli. Vzpomeňte si, když jste se o tom chtěli naučit všechno nebo na tom pracovat několik dnů v kuse.

Mám za to, že vášeň je důležitou součástí života. Existence bez vášně je ponurá. Ale mnozí z nás se snaží vmáčknout věci, jež jsou naší vášní, do malých úseků namísto toho, aby se to stalo hlavní částí našeho života. Jedna z výhod domácího vzdělávání je to, že mohu svým dětem darovat čas, aby objevily své vlastní vášně.

  1. Kreativita a představivost

Věřím, že jsme zde proto, abychom používali a užívali si svých talentů. Díky domácímu vzdělávání mohu podpořit své děti v tom, aby si užily věci, které ukořistí jejich představivost.

Má dcera mi dala cennou lekci kreativity.

  1. Hra

Dětství je kraťoučké a chci, aby si ho mé děti užily. Domácí vzdělávání jim dává čas a prostor k tomu, prostě „být“.

Neříkám, že máme VŠECHNY tyto výhody domácího vzdělávání CELOU dobu (páni, byla bych nesnesitelná!!). Přístup k těmto výhodám máme už jen proto, že jsme v domácím vzdělávání. A je na nás, abychom o ně pečovali a osvojili si je. Tak to jsou DŮVODY, proč jsme se dali na domácí vzdělávání.

Přečtěte si také