Zatím žádné komentáře

Rozhovor s Chloe o unschoolingu

„Nejlepší věc na unschoolingu je svoboda! Svoboda číst co chceš, dělat to co miluješ, kamarádit se s kým chceš, jít za svými sny, a všechno zpochybňovat.“

Jmenuji se Chloe Anne Spinnanger a sama se vzdělávám od devíti let. Místo školy a domácích úkolů trávím čas děláním jiných věcí.

Místo tělocviku jsem každý den jezdila na kole s mými bratry a přáteli, chodila jsem do lesa s mým otcem a psem. Místo hodin angličtiny jsem četla Jacka Londona a Anna Rice a Shakespeara (a mnoho dalšího), a když mi bylo 12, napsala jsem dvou set stránkový dobrodružný román s postavami založenými na mých přátelích. Poté jsem si sehnala výtisk knihy Trh pro dětské spisovatele a ilustrátory a naučila jsem se jak redigovat a vydat knihu. Místo přírodopisu jsem se pravidelně dívala na Lovce krokodýlů, četla jsem Původ druhů a mnoho zoologických knih z knihovny, a poté jsem chodila ven a hledala žáby, ještěrky, želvy a hady, naučila jsem se, jak je identifikovat a kde žijí. Měla jsem čas na mnoho „mimoškolních aktivit“ jako je dobrovolná práce v knihovně, ježdění na koních, bojová umění, trénování mého psa, barvení triček, chození na hudební festivaly, do muzeí nebo jen hrát si nebo plavat v parku.

Nyní jsem již dospělá, ale stále se cítím jako dítě, a jako unschooler, protože mé učení se nezastavilo, když jsem vyšla ze školy. Učím se neustále, neustále vyhledávám věci, které chci znát, co chci dělat, a jak mohu změnit svět k lepšímu. Unschooling ze mě udělal toho, kdo dnes jsem, jsem unschoolerem na celý život.

Kdy se z tebe stal unschooler?

Oficiálně ve čtvrté třídě, uvědomila jsem si to asi ve dvanácti.

Jak dlouho jsi unschoolerem?

10 let.

Kolik ti je?

20.

Máš nějaké sourozence? Pokud ano, jsou také unschoolery?

Ano, mám dva mladší bratry, kteří nikdy nebyli ve škole.

Pokud unschooling zvolili tvoji rodiče, víš, proč se tak rozhodli?

V tu dobu jsem byla příliš zaneprázdněná užíváním si života než abych se zajímala o motivy mých rodičů, ale vím, že jejich rozhodnutí bylo hodně ovlivněno ostatními místními rodinami, které své děti také odškolili.

Pokud ses rozhodla skončit se školou, co tě k tomu vedlo, a jaké to bylo (co na to říkali tvoji rodiče, přátelé, učitelé atd.? Čemu všemu si musela čelit a jak jsi to překonala?).

Konečné rozhodnutí udělali moji rodiče, ale já jsem s tím souhlasila! Měla jsem štěstí, že jsem končila se školou ve stejném roce jako moji dva nejlepší přátelé, jejichž rodiče se rozhodli stejně. Takže jsem se toho neobávala, nemohla jsem se dočkat.

Pamatuji si, jak jsem byla šťastná, že jdu na letní prázdniny a už nikdy se nemusím vracet. Řekla jsem to všem mým učitelům, jejich reakci si bohužel již nepamatuji.

Co je podle tebe nejlepší věc na unschoolingu?

Nejlepší věc na unschoolingu je svoboda! Svoboda mysli: svoboda číst co chceš, dělat to co miluješ, kamarádit se s kým chceš, jít za svými sny, a všechno zpochybňovat. Svoboda tvého vlastního času, následovat to, co chceš. Svoboda mít možnost žít v reálném světě, místo toho se na to jen připravovat.

Co je podle tebe nejhorší (nebo nejtěžší) věc na unschoolingu?

Pravděpodobně ignorance a zabedněnost ostatních lidí. Ve škole jsme velice dobře vytrénováni věřit tomu, že se nemůžeme učit a být úspěšní bez ní, a je obtížné říci lidem, kteří takto přemýšlí, že do školy nechodíte.

Rozhodla ses jít na vysokou školu? Pokud ano, mohla bys to popsat?

Na vysokou školu jsem chodila dva roky a nedávno jsem si dala jeden semestr pauzu. Jen jsem to chtěla ze zvědavosti vyzkoušet. Byla jsem z toho velmi nadšená, většina předmětů mě bavila.

Rozhodla ses nejít na vysokou školu? Pokud ano, co ses rozhodla dělat místo toho?

V tuto chvíli se rozhoduji, co chci se svým životem dělat. Nepovažuji vysokou školu za jedinou možnost jak dosáhnout šťastný a úspěšný život. Pokud se rozhodnu být učitelkou angličtiny nebo zoologem, pak se na vysokou vrátím. Pokud se rozhodnu být spisovatelem, cestovatelem nebo farmářem, nebudu ji potřebovat.

Vyděláváš v současné době nějakým způsobem peníze?

Nyní pracuji v rodinném podniku mého přítele, kde zajišťujeme catering. Je to velká zábava!

Kde všude jsi již pracovala?

Ve dvanácti letech jsem pracovala jako dobrovolník na koňské farmě. Byla to náročná a dlouhá práce, ale milovala jsem to. Naučila jsem se o práci a také o pečování, ježdění a trénování koní. Pokud bych chodila do školy, neměla bych na to tolik času.

V šestnácti jsem pracovala ve zverimexu, kde jsem strávila dva roky a kde jsem našla celoživotní přátele. Mohla jsem pracovat mnohem déle než ostatní středoškoláci.
Poté, co tento zverimex zavřeli, jsem pracovala v Petsmartu, kde jsem trénovala a starala se o psy, ale s tím jsem brzy skončila, protože jsem nesnášela, že jsem musela nosit barevné ponožky a říkat naučený scénář každému zákazníkovi.

Poslední dva roky jsem pracovala jako servírka, společně s mnoha dalšími pozicemi v restauracích, což je trochu hektické, ale dobře placené a občas zábavné!

Našla jsi práci, která je naplňující a která tě baví?

Ano. Díky mým pracovním zkušenostem vím, jak je pro mě důležité mít práci, která mě opravdu baví, něco, čemu se můžu oddat.

Myslíš, že měl unschooling dopad na to, jak je těžké nebo lehké najít práci nebo vydělávat peníze?

Nikdy se mi nestalo, že by potenciální zaměstnavatel měl problémy s tím, že nechodím na střední školu. A když jsem byla mladší, měla jsem obrovskou výhodu, že jsem mohla pracovat ve všední dny, zatímco středoškoláci mohli jen o víkendu.

Máš pocit, že měl unschooling dopad na to, k jakým způsobům vydělávání peněz tě to přitahuje?

Unschooling mě naučil být sebemotivovaná a dělat to, co mě dělá šťastnou. Nikdy mi nikdo neříkal, že práce nemá být zábavná a tak jsem vyhledávala jen takovou práci, která mě bavila.

Jaký dopad měl podle tebe unschooling na tvůj život?

Neumím si představit, jaká bych byla, kdybych chodila do školy! Vím, že bych byla méně vyspělá, kvůli partám atd. Díky unschoolingu jsem se nemusela snažit na někoho zapůsobit a kamarádila jsem se, s kým jsem chtěla.

Vím, že bych tolik nečetla. Moje touha po čtení by byla přidušena tím, že by mě nutili číst věci, které jsem si sama nevybrala, a tím, že bych neměla tolik času číst to, co mě opravdu zajímá, kvůli šesti a více hodinám strávených ve škole a nad domácími úkoly.
Nebyla bych tak nezávislá při hledání věcí, které mě zajímají.

Tolik bych nezpochybňovala autority, nebo vůbec.

Pokud by ses mohla vrátit v čase, je něco co bys na své vzdělávací cestě změnila?

Pokračovala bych s baletem, který jsem vzdala, když mi bylo 13, protože jsem viděla, že ostatní děvčata to dělala od mala, a já ne. Ale balet mám velmi ráda a přeji si, abych s tím nepřestala.

Pokud budeš mít děti, zvolíš pro ně unschooling?

Ano, nemohu se dočkat, až budu takto své děti někdy vychovávat! Je to jedna věc, která je pro mě velmi důležitá.

Co bys poradila středoškolákům, kteří chtějí skončit se školou?

Přečtěte si Teenage Liberation Handbook od Grace Llewellyn!! Je to inspirující a zábavné a plné zdrojů! Dá vám to informace, abyste věděli, co děláte, a také vám to dá jistotu to udělat.

Co bys poradila někomu, kdo se rozhoduje nejít nebo odejít z vysoké školy?

Jděte za svými sny! Co milujete nejvíce? Co byste mohli dělat celý život každý den, co by vás učinilo šťastnými? Dělejte to! A pokud je vysoká škola potřeba, jděte, pokud ne, nechoďte!

Co bys poradila rodičům, kteří praktikují nebo se zajímají o unschooling?

Také si přečtěte Teenage Liberation Handbook, je to napsáno pro mladé, ale je to úžasná kniha i pro rodiče. Také zkuste Dumbing Us Down od Johna Taylora Gatta. Jděte na nějaké konference, poznejte nějaké místní unschoolery (protože jich je více, než si myslíte!). Přemýšlejte o svých vlastních hodnotách, v jaké osobnosti si přejete, aby vaše děti vyrostly? V nezávislé, sebeřízené myslitele s láskou k učení? Nejprve se o tom co nejvíce naučte.

Chtěla bys ještě o něčem mluvit nebo něco přidat?

Jsem navždy vděčná své matce, za to, že ve mě a v mé bratry vždycky věřila, za to, že nás vzdělávala tak, jak by škola nikdy nemohla, a za to, že nám ukázala, o čem je život. Mohu jen doufat, že budu někdy taky taková.

Přečtěte si také

  • Škola v defenzívěŠkola v defenzívě Neměli bychom už déle brát za normální skutečnost, že současná škola ničí integritu tak mnoha lidí. Školy se z tohoto hlediska na rozdíl od rodičů nacházejí v defenzivě, […]
  • Něco víc o tom, že vnitřně řízené vzdělávání není cesta do pekel…Něco víc o tom, že vnitřně řízené vzdělávání není cesta do pekel… 8. února vyšel na Aktualne.cz článek paní Hronové s provokativním názvem Zrušme povinnou školní docházku, je to vězení, žádá projekt Svoboda učení Začnu pozitivně: je báječné, že […]