Zatím žádné komentáře

Německý systém vzdělávání zjednodušeně a jak do toho zapadá DSX

Tak tedy:

Grundschule – základka – 1.-6. stupeň – pro děti ve věku 6-12 let
Sekundarschule nebo Gymnasium

– Sekundarschule – 7.-10. stupeň – na konci 10. stupně možnost absolvování zkoušky MSA – nepovinné
– Gymnasium – 7.-12. stupeň – na konci 12. stupně maturita
– pokud chtějí studenti k maturitě, musí udělat MSA

VŠ nebo vyšší odborná

Povinné je absolvovat 10 let vzdělávání, tím je povinnost státu splněna a dál si mohou dělat, co chtějí. Tzn. např. když dítě odstuduje Grundschule a Sekundarschule a rozhodne se, že MSA dělat nebude, je to ok.

(V některých částech Německa je povinnost jen 9 let. V rámci Bundes se i některé jiné věci drobně liší, ale tak nebudeme perfekcionisti, hrubý obrázek stačí :))

Co na to DSX?

DSX (Demokratische Schule X) je pro děti ve věku 6-16, studenti si zde tedy naplní povinných deset let.

Na každý předmět musí škola zajistit vhodného učitele. 1. možností jsou vystudovaní učitelé. 2. možností je vystudování nějakého oboru (politika, fyzika, …) – pak musí daný člověk jednou ročně žádat o povolení učit – přijde kontrola, mrkne se, jak učí, a pak ne/schválí.

Předměty se dělí na 3 druhy:

– otevřené hodiny – pro všechny, je možné do hodiny kdykoli přijít i odejít (tzn. např. vím, že matika je v pondělí 10:30-11:30, klidně dojdu 10:40 a třeba v 10:50 zase odejdu) – kdo přijde, domluví se s pracovníkem, co by rád probíral a podle toho probíhá výuka. Tyto hodiny mohou vypisovat i studenti.
– uzavřené hodiny – většinou se týkají přípravy na zkoušky, ale záleží to v podstatě na tom, kdo je vypise. Např. měli sexuální výchovu a tato hodina byla pouze pro chlapce starší 12 let. Pro jedince, kteří si tyto hodiny domluví, je účast povinná. Pokud se na to někdo nepřijde bez omluvy, nesmí se již dalších hodin účastnit.
– “train offer” – a la stanice vlaku – na příkladu biologie – řekne se: teď bude stanice les – koho to zajímá, přijde teď 4x po sobě, koho ne, 4x se teď neúčastní, pak stanice oceán – zas koho to zajímá, přijde 4x atd – když se někdo pro danou stanici rozhodne, účast na všech částech povinná (stejný princip jako u uzavřených hodin).

Pokud student chce absolvovat MSA, má možnost se na v DSX připravit. Pokud nechce, nemusí. MSA musí poté absolvovat na jiné škole, na DSX na to nemají oprávnění.

Pokud student nechce v 16 letech odejít, může požádat, zda může zůstat. Může se zde připravovat na maturitu, ale zodpovědnost zato má sám. Prioritou pracovníků jsou děti do 16, pokud však student projeví zájem, všichni jsou ochotni mu s přípravou pomoci. Maturitu poté opět skládá na jiné škole (možností vícero).

Vzhledem ke krátkému působení DSX (začínají 5. rok), zatím skládala MSA jedna slečna – úspěšně. Dál zůstává na škole jako pomocný pracovník – nevydělává, ale ani neplatí školné. Připravuje se na maturitu.

Doplňující informace – druhy škol:

– státní
– soukromé
– tolerované (při rozhovoru bylo použito slovo “allowed”)

Státní a soukromé známe. Tolerované jsou takové, které byly státem povoleny (DSX se to povedlo napodruhé), ale není možné v nich dělat zkoušky (MSA, maturita).

Lehce o financích:

Škola má 10 pracujících pracujících 25-30 hodin týdně. Ne všichni jsou placeni za celou práci. Mluvila jsem s jedním pracujícím, který dostává zaplaceno 14 hodin, zbytek se zapíše a doufá se, že v budoucnu bude více peněz na splacení. Též jsem mluvila s jinou pracovnicí, která je zatím a la na stáži, tzn zadarmo, a čeká se na jakési schválení, aby ji mohli normálně zaměstnat.

Jakmile škola skončí pátý rok působení, bude od státu dostávat více (5 let je bráno jako prokázání toho, že škola funguje a udrží se). Bude dostávat 2/3 toho, co stát dává státním školám.

Krom příspěvku od státu platí část rodiče (dle výše příjmu), škola má též půjčky u bank.

Přečtěte si také