Zatím žádné komentáře

Spojující rodičovství (Connected Parenting) – Hovořte o rodičovství se svým partnerem

Jedna z věcí, které miluji na svém partnerovi, je, že je také vášnivým rodičem. Hodně o tom spolu mluvíme. Ok, já mluvím mnohem víc a on více poslouchá, ale vždy diskutujeme o tom, co si myslíme, že se nám daří dobře nebo naopak ne. Řešíme, co bychom mohli udělat jinak, a také všechny obavy, které máme. Pokud zjistíme problém, přicházíme s plány na řešení a vzájemně se podporujeme, abychom se dokázali to nejlepší. Opravdu si myslím, že je velmi důležité, aby rodiče, pokud jde o rodičovství, souzněli. Pokud se vám to dosud nepodařilo, nabádám vás, abyste se posadili a hlouběji si o tom povídali. Tady je to, co děláme my…

Promluvte si o svých cílech

Musíme pracovat na stejné věci. Jaké jsou vaše rodičovské cíle? Jaké vlastnosti a hodnoty chcete u svých dětí podporovat? Co je pro vás důležité? Jakým typem rodiče chcete být? Co chcete, aby si o vás vaše děti pamatovaly?

Mluvte o svých názorech na děti a rodičovství. Je potřeba je změnit?

Neustále přehodnocujeme, proč děláme různé věci. Přemýšleli jsme o tom, proč jsme takovými rodiči, jakými jsme, nebo jen následujeme to, co známe z našeho dětství nebo co očekává společnost?

Například jsme kdysi upadli do zažitého stereotypu, kdy rodiče určují, kdy děti půjdou spát. Dětem trvalo déle a déle usnout a tvrdě s námi bojovali. Dospěli jsme k tomu, že to nefunguje a diskutovali jsme o tom, proč jsme se vlastně rozhodli, že děti budou chodit spát v sedm hodin. Přirozeně jsme si mysleli, že jim musíme říct, kdy mají jít spát, protože to bylo něco, co jsme prostě věděli. Vždycky jsme to jako děti měli určeno. Rozhodli jsme se, že není žádný důvod s tím pokračovat. Očividně to stejně nefungovalo, takže jsme přišli s vlastním plánem a společně jsme určený čas na spaní opustili! Takto to funguje to pro nás i pro naše děti. Přehodnoťte, proč děláte věci a rozhodněte se, zda neexistuje pro vaši rodinu lepší způsob.

Objevte své silné a slabé stránky

Mluvíme o tom, jaké jsou naše silné a slabé stránky v oblasti rodičovství. Pomáháme si navzájem s našimi slabostmi a podporujeme se navzájem. Rovněž pro nás bylo užitečné mluvit o tom, proč si myslíme, že některé věci jsou pro nás obtížnější. Ať už je to kvůli tomu, jak jsme byli my sami vychváni, nebo je to něco, co vyvolává vzpomínky na věci, s nimiž jsme se potýkali v minulosti. Je dobré to s někým rozebrat.

Neustávající rozhovor

Rodičovství je neustále probíhající rozhovor. Není to něco, o čem si promluvíte jednou, a jste hotovi. Věci se dějí, děti rostou a mění se, máte více dětí a všechny jejich osobnosti jsou jiné! Potřebujeme udržovat komunikační kanály otevřené, abychom zůstali naladěni na stejné notě.

Neobviňujte

Když se něco přihodí a druhá osoba udělá chybu, není nikterak užitečné ji obviňovat. Někdy je to automatická reakce, ale snažíme se to nedělat. Rodičovství je tvrdá práce a nemůžeme pokaždé uspět. Místo toho, abychom řekli, co si myslíme, že udělal ten druhý špatně, se můžeme zeptat, jak se cítil, proč si myslí, že se to stalo, a zda oba vidíte způsob, jak něco podobného zvládnout v budoucnu. Společné rodičovství neznamená, že jedna osoba říká druhé, co má dělat – pracujete a přicházíte s řešeními dohromady.

Mohu na to nahlížet jen ze své zkušenosti, takže nemohu mluvit o rodičích nežijích společně nebo o rodinách s nevlastními dětmi, ale takto přistupujeme k rodičovství my. Myslím, že pro budování silného spojení se svými dětmi, se oba rodiče opravdu potřebují snažit sladit své rodičovské styly.

Bylo by opravdu obtížné budovat propojení s dětmi, pokud by váš partner podkopával vaši snahu spoléháním se na represivní metody. Chcete-li se pohybovat směrem k více spojujícímu rodičovství, pak může být pomoc vašeho partnera velmi užitečná.

Jak často diskutujete o rodičovství s vaším partnerem?


Přečtěte si také