Zatím žádné komentáře

O Vánocích nemusíte být zlí

Na sociálních sítích jsem zaplavena nápady, jak využít Vánoce k ovládání dětí. Zdá se mi to rok od roku horší.

Na svět přicházejí stále nové geniální donucovací způsoby a všichni se z plných plic smějeme tomu, jak cool je být „zlá mamka“.

Kdyby se takové „bombastické“ memy, jak zastrašit ostatní, aby dělali co chceme, týkaly třeba žen nebo lidí jiné rasy, dost z nás by bylo pobouřených.

Ale je to o dětech, tak je to zábavné.

Akorát, že já se nesměju.

Pozor, novinka: děti jsou taky lidé.

Lidské bytosti.

Není žádným překvapením, že tak velké množství lidí považuje takové zacházení s dětmi za akceptovatelné. Během našeho vlastního dětství jsme dostávali úplně stejný vzkaz, že to je právě to, co si zasloužíme.

„Nejen, že jsem zažívala jako dítě dominanci skrze společenské instituce naší kultury. Stejně tak dobře jsem se naučila během svého života ovládat tyto nástroje dominance, včetně manipulace, na dětech.“ – Terese Graham Brett

Je na čase udělat změnu.

Místo pokračování v kruhu útlaku, místo Vánoc, probouzejících v nás to nejhorší, přinesme to nejlepší.

Prosím.

Protože to je to, co si děti zaslouží.

Jak o těchto Vánocích respektovat práva dětí?

Žádné vyhrožování nebo manipulace

Vánoce se zdají být hlavní dobou zastrašování dětí. Dárky jsou používány jako úplatky, aby děti dělaly to, co dospělí chtějí. Santa ví, jak se dítě chová, elfové šmírují za závěsem nebo existují tajná čísla, kam mohou rodiče nahlásit špatné chování. Podle všeho lidé poslední dobou balí falešné prázdné dárky, které hází do krbu, kdykoli je dítě zlobí. Tato snaha vystrašit je k poslušnosti není vtipná, ale naopak znepokojující.

Fakt, že lidé každoročně potřebují vymýšlet hrozby až do bodu, kdy si myslí, že pálení falešných dárků je vtipné, by rozhodně měl být indikací, že tyto věci nefungují podle plánu. Evidentně ne. Abych to bylo jasné… nejen, že strašení a manipulování dětí NEOVLIVNÍ jejich chování (zamýšleným směrem, naopak bude kontraproduktivní – pozn. překladatele), navíc je také kruté, poškozující a hrubě poškozuje práva dítěte.

Takový způsob chování ve vztahu dospělých jedinců by byl považován za zneužívání. Jen proto, že je obětí dítě, se na tom nic nemění. Ve skutečnosti je dítě, které je mnohem menší a méně fyzicky zdatné a nemá možnost opustit toxické prostředí, mnohem zranitelnější.

Zastrašování, manipulování, strašení a šikanování dětí, nebo kohokoli jiného, není akceptovatelné.

Připravte je

Štědrý den může být ohromující! Děje se během něj dost překvapení, pročež je ohleduplné děti připravit na to, co víte, že se bude během dne dít. Kde budete Vánoce trávit? Kdo tam bude a co budete dělat? Kde budete spát? Kdy se vrátíte domů?

Někdy považujeme za samozřejmé, že jsou pro nás dospělé takové informace zřejmé a zapomínáme je sdílet s dětmi. Ale ony jsou také součástí tohoto dne a pokud ví, co mohou očekávat, pomůže jim to cítit se lépe, připraveně a méně ohromeně v negativním smyslu.

Zapojte je

Způsobí vám něco větší pocit vyřazenosti, než být o Vánocích teenagerem u dětského stolu? Zkuste si to.

Můžeme se vyhnout svévolnému rozhodování, kdo si na základě věku zaslouží místo u velkého stolu. Jednoduše tak, že takové rozdělení nebudeme vůbec dělat! Odstraňte dětský stůl a jezte společně. Myslím to tak, že pokud děti chtějí sedět u vlastního stolu, tak je všechno v pořádku! Je to zábava. Ale není zábavné diktovat jim, že nesmějí sedět spolu s dospělými.

Ba co víc, zapojte děti do všech vánočních oslav! Během oslav vídávám tolik rozdělení, kdy je dětem často říkáno: „Běžte si hrát,“ nebo: „Dospělí se baví, běžte ven.“ Ještě jednou – děti si samozřejmě často chtějí hrát spolu, ale nevyčleňujte je záměrně.

Rozhodujte společně

Zapojte je do rozhodování už předem! Proč se nebavit společně o tom, co budeme o Vánocích dělat? Pokud jsme si všichni rovni, neměli bychom mít všichni právo říct svůj názor?

Žádná vynucená náklonnost

Nechtěné doteky nebo náklonnost nejsou nikdy v pořádku. Chceme, aby naše děti věděly, že jejich tělo patří jim! Učení se souhlasit je tak důležité. Proto žádné líbání babičky, pokud nechtějí. Žádné objímání, lechtání nebo zvedání dětí bez jejich souhlasu, žádné vynucené fotky se Santou.

Použijte jejich perspektivu

Vánoce jsou vzrušující. Obvykle se objeví spousta novým věcí na hraní! Pamatujte na pohled z perspektivy vašeho dítěte.

Možná si nechtějí přestat hrát a obléknout se včas ke svátečnímu obědu, protože se baví. Možná nechtějí obědvat, protože jsou zaneprázdněny hraním si s příbuznými, které dlouho neviděly. Možná je toho na ně moc a zrovna se s nikým nechtějí bavit.

Cokoli se děje, vciťte se do jejich pohledu. Místo pocitů frustrace nebo vzteku se s nimi spojte.

Buďte zastánci

Připravte se být tyto Vánoce zastánci a spojenci vašeho dítěte. Ať už se jedná o odpověď na otázky typu: „Choval jsi se dobře?“ nebo zakročení, když se někdo snaží umlčet jeho emoce. Víme, že se děti denně setkávají se spoustou případů, kdy nejsou respektována jejich práva. Buďte zastáncem a bojujte za změnu v první linii.

Dávajte skutečné dary

Dárky jsou zdarma a s láskou. Nepotřebují být zasloužené, nemohou být odebrány na základě chování a nepřichází ruku v ruce s očekáváními nebo omezeními. Dáváte dárky nebo vlastní očekávání?

Užijte si úžasné Vánoce se svými dětmi.

Spojte se s nimi! Buďte sví, empatičtí, plni porozumění a podpory.

Slibuji vám, že je mnohem příjemnější být propojená než zlá mamka. Pro vás všechny.


Přečtěte si také

  • Sebeřízené vzdělávání z pohledu vědySebeřízené vzdělávání z pohledu vědy Máte nějaké objektivní nezaujaté vyhodnocení sebeřízeného vzdělávání (unschooling, demokratické školy typu Summerhill a Sudbury) a jeho porovnání s běžnou populací dětí z povinné školní […]
  • Adultismus II: Jak se odnaučit adultismusAdultismus II: Jak se odnaučit adultismus V první části tohoto článku jsem představila myšlenku, že dominantní systém rodičovství v naší kultuře je založen na adultismu. Adultismus je definován jako: „... všechno chování a […]