Zatím žádné komentáře

Žijte svoje sny!

Už nějaký ten měsíc či rok čtu příspěvky na této stránce. Článek, který jste sdíleli, mě teď definitivně dovedl k tomu se podělit o vlastní zkušenost.

Je mi 23. Prošla jsem si typickým systémem školství (školka, základka s rozšířenou výukou jazyků a následně jazykový gympl). Naštěstí u nás doma nikdy neexistovaly tresty za špatné známky, ale když se na vysvědčení objevila trojka, byla jsem sama ze sebe zklamaná a měla jsem pocit, že jsem asi fakt blbá.

Na maturitu (německou) jsem si nakonec zvolila předměty němčina, filozofie, biologie a angličtina. Němčina za 3, biologie za 3… učitelce jsem musela skoro slíbit, že nepůjdu dál studovat nic, co by jen zavánělo biologií. No… následně jsem se dostala na veterinu ve Vídni (obor Vědy o koních, tzn. garance němčiny i biologie). Nikoho nezajímala známka z matiky z osmé třídy nebo to, že neumím grafy vět a co je přívlastek shodný či neshodný (většina lidí díky několikaleté intenzivní výuce němčiny vlastně ani nepoznala, že jsem Češka).

Ve Vídni jsem nakonec zůstala o trochu déle a zrovna končím magisterský obor Human-Animal Interaction. Nikdy se mě nikdo neptal na známky na maturitním vysvědčení ani na známky ze třetího semestru bakalářského studia a jsem si na 99% jistá, že nikoho nikdy nebudou zajímat ani známky z ostatních zkoušek.

Před pár lety jsem začala pracovat jako průvodce na horských kolech a v zimě učím (převážně děti) na lyžích – ani jedno nemá absolutně nic společného s oborem, který studuju, ale žiju svůj sen. Cca 300 dní v roce jsem venku a těch dalších 65 dní strávím buď nucenou pauzou v rámci úrazu nebo na “full time” ve škole. Sama sobě jsem si slíbila, že nikdy nebudu sedět v kanceláři s cílem vydělat peníze, abych si mohla koupit… co? Nejnovější televizi nebo každý měsíc nový telefon?

Abych to uzavřela: jako celkem čerstvý absolvent “komerčního procesu vzdělávání” můžu říct, že žiju svůj sen. Velký dík patří rodičům! Člověk (a tím myslím i každé dítě v jakémkoli věku!) dokáže všechno, co chce – musí tomu jen věřit a mít zázemí, které mu to umožní!

Žijeme jen jednou, tak prosím, ŽIJTE SVOJE SNY!


Přečtěte si také

  • Slobodný vzdelávací trh – pokračovanie 1Slobodný vzdelávací trh – pokračovanie 1 Publikujeme druhou část komplexního a rozsáhlého (podle autorových vlastních slov půl-životního) díla bývalého pedagoga, nyní reportéra jedné ze slovenských televizí s názvem Slobodný […]
  • Zmatení fanatici svobodyZmatení fanatici svobody Chceme svobodu. Tahle dvě slova působí na mnohé jako červený hadr. Jsme označováni za fanatiky a blázny, jsme obviňováni z nátlaku na ostatní. Všechno kritizujeme, ale nic […]