Zatím žádné komentáře

Spojující rodičovství (Connected Parenting) – Posilování spojenectví mezi sourozenci

Rozebírali jsme hlavně propojení mezi rodiči a dětmi, ale myslím, že do tohoto tématu zapadá i podpora spojenectví u sourozenců. Všichni chceme, aby se našim dětem dařilo dobře, aby tu byly pro sebe navzájem a utvořily mezi sebou celoživotní pouto. Ale čím to podpořit? Zkusme něco z toho, co děláme u nás…

Nesrovnávejme

Nikdy děti neporovnávejte! Je to úplně nesmyslné a je to nejlepší způsob, jak vyvolat žárlivost a konkurenci. Myslela jsem si, že to je samozřejmé, ale jelikož jiní lidé srovnávají mé vlastní děti, tak zřejmě ne. „Podívej, kolik jídla tvá sestra snědla a ty skoro nic, měl bys ji dohnat!“. „Podívej, jak krásně vypadají vlasy tvé sestry, protože mě nechala, je učesat. Měla bys mě také nechat., „Chovej se, prosím, slušně. Podívej, jaká je tvá sestra hodná holčička.“. Jak byste se cítili, kdyby to bylo řečeno vám? Nejspíš bych se začala na svou sestru celkem zlobit. Pravděpodobně bych se také cítila raněná a zostuzená, oslabujíc vztah s rodičem. Pokud chcete, aby dítě něco udělalo, požádejte je. Zanechte srovnávání a z toho vyplývající pocit viny.

Nenálepkujme

Snažte se nedávat svým dětem nálepky. Rozhodně ne nahlas, ale ani ve své hlavě.

Což může být těžké! Někdy chce náš mozek kategorizovat lidi. „Je to umělkyně“, „Je sportovec“, „Je chytrá“, „Je tichý“. Ale štítky jsou omezující a neumožňují vám všímat si všech ostatních nádherných věcí na vašich dětech, které nezapadají do nálepky, kterou jim už dostaly. A pokud se toho vaše děti chytí a pochopí, že o nich takto přemýšlíte, může to způsobit napětí a nevraživost mezi sourozenci. „Jestliže je moje sestra chytrá, tak co jsem já?“, „Nikdy budu tak dobře sportovat jako můj bratr.“ Nechceme takovým způsobem naše děti omezovat, ani pokoušet sourozence k soupeření o naši lásku a pozornost.

Nestraňme nikomu

Při řešení sourozeneckých neshod se snažte nepřiklánět se na ničí stranu. Zůstaňte nestranní a držte se faktů, aniž byste vynášeli rozsudky. Když začnete někomu stranit, jedna strana se bude cítit nevyslyšená a zvyšujete šanci, že budou vhledávat odplatu. To zrovna nevede k sourozenecké harmonii!

Povzbuzujme je, aby se vzájemně vedly a učily

Vytvářejte rodinnou kulturu, kde si všichni hledí jeden druhého. Jste tým! Dejte dětem znát, že mají velký vliv na život svých sourozenců. Nechte je, aby se starali o mladší, pokud chtějí. Ukažte jim, že v rodině hrají všichni důležitou roli a každý nabízí něco jedinečného.

Podporujme modelování rolí

Už dříve jsme v tomto seriálu zmiňovaly modelování. Ukažte svým dětem, jak se o sebe rodinní příslušníci starají a podporují se navzájem tím, že se budete chovat tak, jak byste chtěli od nich. Často se mi zdá, že nežádoucí chování mezi sourozenci je odrazem toho, jak jsem se chovala sama! Pokud je něco, co byste chtěli změnit, přemýšlejte o tom, jak vy sami můžete modelovat vhodnější chování.

Připomínejme dětem limity jejich mladších sourozenců

Vysvětlete svým dětem, jak se jejich mladší sourozenci učí a rostou a potřebují od nás vedení ohledně určitých věcí. Někdy dělají chyby, vzteky do něčeho tlučou, když se jim nedaří, ale nejsou v jádru krutí. Pouze se učí, co mohou a nemohou dělat a jak se vypořádat s vlastními velkými emocemi. Věnujte pozornost i starším sourozencům! Zajistěte jim bezpečný prostor pro jejich altivity, kam se k nim mladší sourozenci nedostanou. Ukažte jim, že oceňujete a chráníte jejich práci. Potřeby každého z nich jsou důležité.

Toto jsou hlavní věci, na které se soustředíme, abychom podpořili spojující sourozenecké vztahy. Snaha o minimalizaci vzájemné konkurence a žárlivosti také pomáhá chránit spojení mezi rodičem a dítětem, protože díky tomu neexistuje soutěž o lásku nebo pozornost. Každý se cítí respektován a stejně ceněn.

Jak jinak povzbuzujete propojené sourozenecké vztahy?


Přečtěte si také

  • Školní učitel šesti lekcíŠkolní učitel šesti lekcí Moje aprobace mě opravňuje vyučovat angličtinu a literaturu, ale to vůbec není to, co dělám. Učím školu a získávám za to ocenění. Říkejte mi prosím pane Gatto. Před šestadvaceti lety, […]
  • Život je příliš krátký na to, abychom ho marnili ve školeŽivot je příliš krátký na to, abychom ho marnili ve škole Autor: Kim je autorkou blogu Just Our Joyful Life a maminkou dvou dětí. Žije se svou rodinou v Austrálii ve státě Queensland. Zdejší rodiny mají zákonem garantované právo vzdělávat své […]