Zatím žádné komentáře

Sudbury student

Kdo mě zná tak ví, kde to teď jsem. Mám za sebou přijímací pohovor a v září tu strávím týden jako visiting student. Za 250 USD, pade na den. Tolik v průměru vyjde den na podle mě nejlepší škole na světě. Mimsy Sadowski mi doporučila, ať tu nestuduji za 10000$ za rok. Slevy nedávají, peníze nevrací. Vůbec není jisté, na jak dlouho by mě sem imigrační úředníci pustili… Chci od podzimu začít v Anglii dělat asistenta vozíčkáře, abych si těch 15000 USD na školné a bydlení vydělal. Teď mám našetřeno jen 2 tisíce. Doporučila mi, ať se zkusím dostat na ostatní velké Sudbury školy jako stážista zadarmo. Interns tu nevedou. Rovnou mi ty velké školy vyjmenovala:

Fairhaven Sudbury School v Marylandu
The Circle School v Pensylvánii
Hudson Valley School v New Yorku
Spring Valley na Floridě
Arts & Ideas Sudbury School v Baltimoru
Boulder Valley School v Coloradu
Diablo Valley School na Floridě.
Ale prý vypadám dost tvrdohlavě…

Tamty školy nejsou žádné baby school říkala, ale fungují třeba přes dvacet let a jsou celkem velké a zajeté. Mají pro mě lepší poměr ceny a výkonu. Já chci být student zde, nikoliv stážista jinde, teda dosud to tak bylo stoprocentně, protože mám pocit, že na zavedené škole nemám co nabídnout a chci se hlavně co nejvíc naučit. Tady jsou stále 4 dinosauři jako staff members od založení před 51 lety. 50x přežili dubnové hlasování všech členů školy, jestli je škola zaměstná I pro příští rok. Dovedete si představit, že by u nás žáci a studenti dostali možnost odvolat učitele, kteří jim nic nepřináší? Tady se toho spolurozhodování účastní už 4 leté děti a všichni svou volbu berou velmi vážně. Každý student je tu dál než já, dám se s ním do řeči a už se učím. Lidé se od přírody nejlépe vzdělávají skrze diskuse s druhými a tady se můžu hodně naučit i od předškoláka, protože má zkušenost, kterou zatím postrádám. Děti se tu dospělých nikdy nebojí. Když sem přijde nějaký teenager hodně poškozený školním systémem, táhne ho to k malým dětem, od kterých se znovu naučí se něčemu věnovat naplno. Čemukoliv. Zaujetí a koncentrace je dovednost přenositelná na cokoliv, co se zrovna potřebuji naučit. Co mám se sebou dělat? Cokoliv tě napadne a pozoruj, co to s tebou dělá. Tady se můžeš znovu naučit naslouchat svému srdci, vnitřnímu hlasu, který byl doposavad přehlušený požadavky všech ostatních, kteří vždy věděli lépe než ty, co je pro tebe nejlepší. Když sem přijde někdo z běžné školy, tak neví co se sebou. Nudí se. Ale nakonec zjistí co se sebou. Naučí se věřit si jako všichni okolo. Když to nepůjde nějak, půjde to jinak.

Zkusím to teda navázat komunikaci i s jinými sudbury školami v USA. To, že mě pustili sem, mi může pomoci všude jinde. Hodinu jsem psal tohle, tak si to tu ještě v klidu projdu a udělám nějaký ten milion fotek. Až začne školní rok, upozadím svého vnitřního introverta a začnu se propojovat se všemi mozky okolo, protože na tohle jsem čekal dlouhé roky.

Tahle škola funguje tak skvěle hlavně díky volnému trhu myšlenek, kdy jsou propojení všichni se všemi napříč věkem. Všichni se všemi tu mluví o všem. Časem proberou všechno – získají všeobecný přehled navíc ke svému zájmu, který následovali do mrtě, až dosáhli mistrovství. Podnětnější prostředí než toto si neumím představit.

Mluvil jsem tu zatím jen s Mimsy a studenti tu ještě nejsou. Jsou prázdniny do 9. září. Moc se těším, až letní prázdniny skončí a v případě této školy zřejmě nebudu sám.

ZALOŽIL jsem stránku Sudbury student, kde budu nadále sdílet své prožívání školy a propagovat sebeřízené učení.

 


Přečtěte si také

  • Desatero školského systémuDesatero školského systému Velmi málo lidí se zamýšlí nad kvalitou vzdělání, které na našich školách dostáváme. Nedal by se náš školský systém trochu vylepšit? Všechno kolem nás se vyvíjí, ale školství jaksi […]
  • Výsledky studie o výhodách unschoolingu – díl třetíVýsledky studie o výhodách unschoolingu – díl třetí Největší výzva pro příznivce unschoolingu: společenské stereotypy. Minulý podzim jsem uspořádal dotazníkový průzkum mezi 232 rodinami, které praktikují unschooling a mají děti starší pěti […]